15.6.
19:00

Robo Švarc: Variť a jesť

prednáška

Ako súvisí varenie, jedenie a... ľudstvo? Paleontológia varenia. Interaktívna prednáška Roba Švarca s kulinárskym zážitkom.

Varenie ako prvá antropologická kultúrna technika? Jedenie ako základná bunka sociálneho tkaniva? Presne to bol koncept, ktorý rakúsky avantgardný filmár a gastronóm Peter Kubelka rozvíjal v 80. rokoch minulého storočia na Städelschule vo Frankfurte a ktorý ďalej rozpracovávajú napríklad nemecká umelkyňa Onno Faller a nemecký umelec Arpad Dobriban. Význam varenia a jedenia pre formovanie spoločnosti je predmetom rozsiahleho výskumu.

Prednáška sa pokúsi vypichnúť niekoľko podstatných bodov z tohto labyrintu poznania a odovzdávania. Dôraz sa bude klásť na uvedomenie si rozsiahlych transformácií, ktoré sa odohrávajú pri procesoch varenia a jedenia, predmetom záujmu budú teda premeny organizmu a okolia, čiže logicky pristaneme v ekológii, ktorá skúma vzťahy medzi organizmami a celými ekosystémami. Súčasťou bude aj letmý pohľad na vývoj varenia na prelome milénií vysoko industrializovanej, digitalizovanej spoločnosti, ako aj krátky exkurz do hlbších dejín – do paleontológie varenia, do prehistórie ľudskej techniky. Predposledným sústom bude analýza konkrétneho pokrmu, ktorý sa úplne na záver bude samozrejme podávať ako hlavný chod celého podujatia.

 

VSTUPNÉ: 3 eurá

Prednáška sa koná na dvorčeku Galérie Kolomana Sokola.

-
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.